Over coeliakie

Coeliakie spreek je uit als seuliakie (seu-lia-kie). Het is een auto-immuunziekte die geactiveerd wordt door de inname van gluten. Een overzicht van de ziekte, de symptomen, aantal patiënten, diagnose, de rol van de huisarts en groepen met verhoogde kans op de ziekte. Lees hier het artikel over de definitie van coeliakie en het verschil met een allergie of een intolerantie.

Bij een auto-immuunziekte maakt je lichaam antistoffen tegen je eigen weefsels. Bij iemand met coeliakie ontstaan door het eten van gluten ontstekingsreacties in het darmslijmvlies van de dunne darm. 

In Nederland heeft 1 op de 100 mensen coeliakie. Gemiddeld is de kans hierop dus 1%. De meeste mensen weten echter niet dat ze coeliakie hebben, de ziekte hoort tot de meest ondergediagnostiseerde ziekten. Geschat wordt dat ongeveer 170.000 Nederlanders de ziekte hebben, slechts rond de 20% van de mensen weet dat. Er lopen dus 136.000 mensen rond met coeliakie zonder het te weten. 

Voor hen is aandacht alleen niet genoeg, voor hen strijden wij dan ook. Een hoopvolle strijd met steeds meer geweldige ‘wapens’, manieren om ziekten vroegtijdig op te sporen. Wij strijden voor oplossingen. Samen met artsen, met wetenschappers, met onderzoekers en met donateurs, met vrijwilligers, met actieoverders, met jou dus!  Én wij strijden samen met patiënten.


Medestrijder worden? Wil je ons helpen? Start een actie of steun een actie met een donatie. Hiermee steun je ons werk. Elke bijdrage is waardevol!